Denk groen en bespaar geld

Aandacht voor mens en milieu wordt steeds belangrijker en maatschappelijk verantwoord ondernemen staat dan ook vaak hoog op de lijst van veel ondernemingen. Maar hoe komt u tot de beste groene ideeën voor de werkvloer?
Hieronder geven wij u enkele kantoortips om op een verantwoorde manier te ondernemen.

 

Begin met een slimme indeling

Een groenere werkplek creëer je door een slimme ruimteplanning. De ruimte wordt zo niet alleen functioneler, maar ook minder duur. Een gezamenlijke werkplek bespaart geld en het milieu! Houd er rekening mee dat de ruimte rond radiatoren vrij gehouden wordt, zodat de warmte zich goed kan verspreiden en er minder energie verspild wordt. Ditzelfde geldt voor ramen; hierdoor komt natuurlijke energie binnen in de vorm van zonlicht en warmte.

Neem je energieverbruik onder de loep

Zijn er nog gloeilampen op kantoor te vinden? Weg ermee! Vervang ze door spaarlampen; hiermee bespaar je 90% ten opzichte van een gloeilamp. En wil je nog een klein stapje verder nemen en een groot resultaat behalen? Kies dan voor efficiënte verlichtingsoplossingen, zoals het automatisch doven van licht bij het verlaten van een ruimte. Niet alleen met verlichting valt te besparen, ook andere oplossingen, zoals bijvoorbeeld automatische deuren zorgen voor een efficiënter energieverbruik. Deze deuren optimaliseren namelijk de binnentemperatuur, zowel in de winter als in de zomer.

Vergaderen en reizen

De hedendaagse technologie zorgt ervoor dat reizen overbodig wordt. Vergaderen kan prima via het internet. Videoconferenties zijn, naast het feit dat ze reistijd besparen, ook efficiënt. Men komt sneller tot de kern. Het mooiste is natuurlijk dat uw ecologische voetafdruk aanzienlijk kleiner wordt. Wilt u toch graag fysiek aanwezig zijn bij vergaderingen op een andere locatie? Kies dan voor groen vervoer, zoals het openbaar vervoer of een groene auto.

Kwaliteit

Een goede kwaliteit is een investering op zowel economisch als milieugebied. Minder slijtage staat gelijk aan winst voor uw bedrijf en winst voor het milieu. Naast kwaliteit van bijvoorbeeld uw kantoormeubilair, is ook tijdloos design een verantwoorde keuze. Het meubilair hoeft zo niet regelmatig vervangen te worden, maar kan met eventueel een opfrisbeurt of opknapbeurt jarenlang meegaan. Milieutechnisch gezien kan er op kantoor ook veel winst behaald worden met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, planten en fair trade en/of biologische koffie en thee.

Er zijn legio oplossingen om te komen tot (milieu)besparingen. Vaak een kleine moeite en groot gemak. Kies de oplossingen die bij uw bedrijf passen en motiveer uw medewerkers om hun steentje bij te dragen. Veel succes!

Denk groen en bespaar geld