Kantoormeubilair

De belangrijkste eisen aan kantoormeubilair

Naast het feit dat mooi en modern kantoormeubilair ervoor zorgt dat werknemers zich fijn voelen op hun werkplek, zijn er arbo-technisch gezien strikte eisen die gesteld worden aan kantoormeubilair. Waar moet u op letten bij het aanschaffen van nieuw kantoormeubilair om te zorgen voor een goede en comfortabele werkplek voor uw werknemers? De kundige medewerkers van Brokx projectinrichting adviseren u graag. Hieronder leest u alvast enkele belangrijke aandachtspunten.

Nederlandse Praktijk Richtlijn

De Nederlandse Praktijk Richtlijn met betrekking op kantoormeubilair geeft voorschriften voor het verantwoord gebruik van onder andere de volgende normen:

NEN 527

Deze norm verwijzend naar kantoortafels en bureaus geeft een uitgebreide beschrijving van de nodige maatvoeringen voor dit meubilair. Daarnaast deelt deze norm de verschillende typen tafels gespecificeerd in in verschillende groepen. De eisen die gesteld worden binnen deze norm hebben betrekking op de instelbare hoogte van het werkblad, het oppervlak van het bureau en de beenruimte die nodig is.

NEN 1335

NEN 1335 heeft betrekking op de maatvoering van kantoorstoelen. Naast de eisen qua afmetingen van de stoel, worden ook veiligheidseisen in de norm meegenomen. De maatverschillen van mensen in Nederland is door de verschillende culturen erg wisselend. De maatvoering en instelbaarheid moet hieraan aan te passen zijn. Om dit punt te ondervangen, is er een extra praktijkrichtlijn gemaakt als aanvulling op de NEN 1335, namelijk de NPR 1813.

NPR 1813

Deze norm geeft een toelichting op het verantwoord gebruik van bovenstaande normeringen. Het doel hiervan is om op een juiste manier aan te geven hoe men op een goede en verantwoorde manier kantoorwerk kan uitvoeren.

Voor de goede orde vermelden wij dat de normen niets zeggen over het comfort van het meubilair. Wilt u er zeker van zijn dat u de juiste bureaustoel kiest? Kom dan langs in onze showroom om verschillende stoelen te testen. Onze medewerkers kunnen u uitstekend adviseren bij het maken van de juiste en meest verantwoorde keuze. Zij vertellen u graag wat de geldende normen precies inhouden en waar u op moet letten. Ook stelt Brokx u graag in de gelegenheid om uw (ergonomische) stoel eerst twee weken gratis te proberen als proefstoel.